Kinderopvang verkopen, dat doe je niet

door Marieke Effting
Een tijdje geleden gaf ik een verkooptraining aan alle medewerkers van een kinderopvangorganisatie. Ze hadden er weinig zin in. Want kinderopvang verkopen, dat doe je niet. Waarom niet, vroeg ik hen. En ze vertelden, vol passie, over het belang van goede kinderopvang voor kinderen en ouders. Over wat kinderen bij hen, in die eerste, kwetsbare jaren van hun leven, allemaal leren. En over hoe belangrijk het is dat je dat doet met rust, aandacht en goed opgeleide mensen, die hun vak verstaan. En dat je zoiets belangrijks dus niet verkopen kan.

Ze hadden me zojuist hun kinderopvang verkocht

Ik legde hen uit dat dat precies was wat ze zojuist gedaan hadden. Dat ik als ouder mijn kind direct zou toevertrouwen aan medewerkers die er met zoveel overgave elke dag voor kiezen kinderen te helpen bij die eerste stappen in hun ontwikkeling, samen met ouders.
Medewerkers in de kinderopvang zien in hun werkende leven duizenden kinderen. Toch is ieder kind voor hen uniek. Ieder kind krijgt de begeleiding die het nodig heeft. Iedere ouder ook. Elke dag weer.

Vertel vanaf nu wat u waard bent

Goede kinderopvang is goud waard. Dat mag u ouders vertellen, dat moet. Want alleen dan zijn zij zich bewust van die waarde. Dus ga verkopen. Ga vertellen wat u waard bent, wat u kunt, wat uw organisatie bijzonder maakt. Op uw website, uw facebookpagina, maar vooral elke dag in uw contact met ouders. U doet er ouders een groot plezier mee. En niet alleen ouders. De medewerkers die ik die avond een training gaf, verlieten de zaal een paar uur later vol trots. Omdat ze zich bewust waren van hun toegevoegde waarde, van wat hen en de organisatie waarvoor ze werkten uniek maakte. En dat zouden ze vanaf nu vaker gaan vertellen. Een mooie avond was het, met een prachtig resultaat.

Zulke resultaten, daar gaat het ons om. Dat is waar wij elke dag, vol passie, voor aan het werk gaan. Heeft u idee├źn nodig om het resultaat van uw eigen organisatie te verbeteren? Lees dan hier onze eerste nieuwsbrief of kijk eens op onze website.