Rust

Door Corona Koek (column BBMP november/december 2017)

Na maanden in spanning afwachten was het eindelijk daar: het coalitieakkoord. Ieder zijn eigen hobby’s. Zo ben ik dol op nieuwe coalitieakkoorden. Eerst lees ik snel, diagonaal. Wat zie ik over kinderopvang, wat zie ik over onderwijs, wat over sociale zaken? Dan meer in detail. En nog een keer, letter voor letter. Langzaam wordt de samenhang duidelijk en zie ik contouren verschijnen van wat we kunnen verwachten.

De cirkel is niet rond

door Corona Koek (column in BBMP)
Hoera, we kiezen met IKK voor kwaliteitsverhoging. Ik kan niet anders dan positief staan tegenover impulsen waarmee de kwaliteit van de kinderopvang in ontwikkeling blijft. Niet dat er met die kwaliteit zoveel mis is. Zeker niet vergeleken met de gemiddelde thuissituatie. Maar de wetenschap zet voortdurend boeiende stappen op het gebied van breinontwikkeling en kinderen in de voorschoolse periode. Als sector moeten we voorop willen lopen om voortdurend kwaliteitsimpulsen te blijven toevoegen.

Kinderopvang verkopen, dat doe je niet

door Marieke Effting
Een tijdje geleden gaf ik een verkooptraining aan alle medewerkers van een kinderopvangorganisatie. Ze hadden er weinig zin in. Want kinderopvang verkopen, dat doe je niet. Waarom niet, vroeg ik hen. En ze vertelden, vol passie, over het belang van goede kinderopvang voor kinderen en ouders. Over wat kinderen bij hen, in die eerste, kwetsbare jaren van hun leven, allemaal leren. En over hoe belangrijk het is dat je dat doet met rust, aandacht en goed opgeleide mensen, die hun vak verstaan. En dat je zoiets belangrijks dus niet verkopen kan.

De ideale brancheorganisatie

door Corona Koek
Begin 2016 hebben de leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang een verkenningsgroep de opdracht gegeven om Team Toekomst samen te stellen, bestaande uit een groep leden die de dwarsdoorsnede van de branche kinderopvang vertegenwoordigt. De opdracht aan het team was na te denken over de toekomst van brancheorganisatie waarin met respect voor de diversiteit van de leden samengewerkt kan worden en die toegerust is om een stabiele koers te varen.

Marktontwikkelingen

door Corona Koek
Het begin van 2016 leent zich mooi voor een blik vooruit. Als ik naar de sector kijk, dan vind ik dat we weer zo constructief bezig zijn. Ik negeer daarbij gemakshalve even het landelijk aanhoudende geharrewar. Landelijke ontwikkelingen zijn niet meer altijd in verbinding met wat er in de werkelijkheid gebeurt om ons heen. Dat is niet uniek aan de kinderopvang. Op lokaal niveau, waar de realiteit tastbaar is, zie ik prachtige ontwikkelingen rondom het jonge kind.